MRSA – Ikke så usædvanlig, som vi måske tror

Original text©Karen R. Zimmer
MRSA: Multi resistent staphylococcus aureus. det er en farlig størrelse. Og meget udbredt.
Jeg hørte fra en af mine kollegaer i sidste år, at hendes venindes to børn var blevet testet for MRSA på deres skole i Ringsted. Løfter du dine øjenbryn? Ja, det gjorde jeg også. Der blev fundet, at næsten hele klassen havde MRSA bakterier, navnlig i næsen. Bagefter blev forældrene podet. De fleste havde også MRSA i næsen. Det vildeste var, at den familie, min kollega kender, er … vegetarer, alle fire. MRSA smitter antageligt uanset om man har rørt ved kød, som indeholder det, fra person til person.
Stafylokokken er mere udbredt, end man tror. Hvis et sår ikke lukker, eller bliver betændt og tager lang tid at hele, er det en god idé at få det podet. Pas på hvis du har en stor bulelignende bums under armen, eller på balden, for eksempel. Få det testet. Det bliver taget mere seriøst i dag end før i tiden. MRSA findes, og den er relateret til svineavlens dårlige vaner med masser af anitbiotica (præventivt, som de siger) og dårlig hygiejne; misbrug af dyr. Farligt for mennesker. På DR2 nogle år siden var der spotlight på MRSA. Journalisten spurgte folk i supermarkedet, som gennemsøgte køledisken for den bedste svine kulotte, om de vidste at 40% (dengang) var inficeret med MRSA: MR… hvad? De fleste vidste intet om det, og var ligeglade. Så kunne de bare stege det lidt længere… Svineavlernes overhoved, formand for foreningen, blev lidt fjern i blikket da han blev adspurgt om, hvad han og kollegaerne gjorde ved smittefaren. Jamen de skiftede tøj på vej ind og ud af stalden. Det var alt sammen meget overdrevet, den der hejst. Er det? Resistente bakterier er en stor udfordring, i tiltagende omfang. Men der bliver ikke rigtigt talt om det mere – måske er det ikke ‘fake news’ men det er old news, så det gider vi ikke at høre mere om. En dag bliver vi nok nødt til det igen. Men det er ikke lige nu, eller hvad?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *